Wat eet jij gezond?!

Zoveel mensen hebben het erover in januari, ik ga gezonder eten. Een hele opgave blijkt voor velen van ons. Ten eerste: wat versta je onder gezond eten en ten tweede: hoe ga je het volhouden? Ik wil je graag delen wat ik versta onder gezond eten en hoe ik mijn patroon volhoud.

Wat is gezond eten?

Ik denk dat al het eten dat je kunt herkennen gezond is. Voedsel waar geen lagen verpakking om zitten en geen ten minste houdbaar tot datum hebben ergens in de verre toekomst. Mijn streven is om vers te koken, met producten die je moet verwerken tot een gerecht. Inderdaad, de welbekende pakjes en zakjes komen amper het huis in. Magnetronmaaltijden en prefab voedsel, zoals diepvriespizza’s zijn ook de deur uit.

Wat komt er dan wel in?

Verse groente. Heel veel. Zoveel dat de groentelade van de koelkast iedere zaterdag op ontploffen staat. In de winter eten we meer de stevige groente, zoals kool, pompoen, ui en bieten. In de zomer eten we veel salades en alles wat vers te verkrijgen is. Daarnaast vullen we dit alles aan met bonen, noten, linzen, rijst of pasta, kaas, eieren of zuivelproducten.

Een paar voorbeelden voor de warme hap:

  • Home made wraps met gebakken rode kool, knoflooksaus op basis van kwark, falafael en diverse groente.
  • Quiche met rode en gewone ui en gorgonzola
  • Wok van brocolli, ui, champignons en rijst of noodles
  • Iets uit het Ottolenghi kookboek, Flavour
  • Pizza met groente en kaas
  • Pasta met rode linzensaus
  • Nasi goreng met bijgerechten

In de winter eten we vaak soep als lunch met een paar plakken desembrood uit eigen oven. Het is zo fijn om iets warms binnen te krijgen, vooral als je heel de dag thuis bent.
Normaal neem ik mijn bakje salade met een aantal boterhammen mee naar het werk, of eet ik warm tussen de middag als er in de avond getraind wordt.

Allerlei lekkere groente mezze

Hoe houd je dit nieuwe eetpatroon vol?

Het is niet van de een op de andere dag gegaan dat ik anders ben gaan eten. Al zeer lang eet ik vegetarisch, in de tijd dat groenteburgers het enige waren in de supermarkt en we nog weinig van alle vitamines en mineralen afwisten die we nodig hadden. Ik ben enorm blij met alle mogelijkheden die er nu zijn en dat er ook meer besef komt van gezond eten en je gezondheid.

Vanuit mijn familie is altijd wel gezond gegeten. Mijn oma heeft nog steeds een behoorlijke moestuin, waar ik graag in het najaar de peren uit oogst en als ze er zijn veel pompoenen meekrijg. Ook heeft mijn oma eetbare bloemetjes staan en weet ze precies ze welke kruiden waarvoor moet eten.
Dat terzijde, iedere keer zijn we gaan uitproberen wat paste in onze levensstijl en probeerden we nieuwe gerechten uit. Hierdoor is ons scala aan gezonde gerechten groter geworden en kunnen we alles zelf klaarmaken, zelfs de harissa voor op de boterham of bij de couscous. Geef jezelf de tijd om iets uit te proberen en haal plezier uit wat je doet. Laat je enthousiasmeren door recepten uit de bladen of kookboeken. Op social media is ook genoeg inspiratie te vinden.

Gezond eten, dat is duur!

Nee, ik kan het nu al ontkrachten. Mijn wekelijkse boodschappen op de markt zijn goedkoop.

Je hebt wel een basisvoorraad nodig aan bonen en peulvruchten, rijst, pasta en andere zaken. Maar dat heb je altijd nodig, of eet je altijd kant-en-klaar maaltijden? Diepvriesvoedsel of afhaalheten is duur, ga maar eens rekenen. En als ik een pan pastasaus maak, dan kan ik daar meestal wel een paar keer van eten. Bijkomend voordeel is dat je kunt preppen voor een ander moment, zodat je gemakkelijk iets op tafel kunt toveren.

En nu we toch alle tijd hebben, kunnen we ook meer tijd besteden aan zelf koken en ontdekken. Je snapt dan wat je eet en je bent lekker bezig met iets nuttigs.

Wil je meer weten over hoe je je eetpatroon kunt aanpassen? Ik vind het altijd leuk om ervaringen te delen en je op weg te helpen! Stuur me een berichtje via social of laat een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.