Wat een skydive seizoen

Eind oktober ’21, zo’n 100-150 sprongen erbij op de teller en dat vanaf juni. Het is me een seizoen geweest, wat nog niet klaar is!

Focus

Het trainingsseizoen was kort en intens. We hebben vanaf eind juni tot en met de NKP in begin september veel weekenden getraind om weer op stoom te komen na bijna 1,5 jaar weinig buiten te hebben geskydived. Helaas moesten we voor een aantal trainingen een stuk verder reizen dan gepland. Dat maakte sommige dagen wat langer. Op Skydive Hoogeveen zijn we fantastisch ontvangen en de lucht in geholpen, hierdoor hebben we flink wat sprongen kunnen maken.

Het was niet springen om het springen, er was een focus in het soort sprongen. Natuurlijk moet je je meters in de lucht maken, want buiten is toch anders dan in een windtunnel. Sommige blocks werken net anders. Het grootste verschil is ook de exit en de hill, die we in een windtunnel niet hebben. De hill is de glijbaan, waar de de eeste 10 seconden mee te maken hebben. Als je netjes de hill afglijdt, dan kom je vanzelf op je maximale vrije val snelheid van ongeveer 200km/pu.

Camera aan: actie

Dat is mijn taak! Het vrije val werk zo goed mogelijk vastleggen op camera, zodat het jureerbaar is. Ik ben een soort keeper. Als het team zijn taak goed doet heb ik weinig werk, lopen ze te prutsen (sorry), dan kan ik al mijn ledematen inzetten het zooitje ongeregeld op beeld te krijgen.

Springen net als fietsen

We hebben helaas weer lang stilgelegen, maar de roest was er snel vanaf. Zo snel ik uit het vliegtuig was, voelde het weer vertrouwd, ook al had ik 6 maanden niet gesprongen. Natuurlijk heb ik eerst een paar fresh-ups gemaakt. Het kan allemaal wel zijn dat ik mij red, maar er zijn ook nog zo’n 17 andere para’s rond je die je in de gaten wil houden. Een fresh-up is voor mij niet zozeer gericht op de vrije val, maar des te meer op het stuk vanaf opening van de parachute tot aan de landing. Daar kan ik andere para’s tegenkomen onder hun parachute en kunnen er nare botsingen zijn. En het vouwen is voor velen ook een dingetje: neem je tijd en voorkom daarmee een reserve, vooral als je al even niet gesprongen hebt.

Skydive seizoen 2021 was weer een bijzondere. Nu hopen dat we het najaar gewoon uit kunnen springen en het vliegtuig in kunnen stappen wanneer we dat willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.