Parachute - Foto Fanny Hopmans

Uitdagingen

Voor velen is uit een vliegtuig springen een giga uitdaging, maar voor mij is het vrij “normaal” om eruit te springen en met mijn parachute weer veilig op de grond te landen. Soms kunnen de kleinste dingen al een uitdaging zijn. Iedereen heeft andere uitdagingen. Waarom zou je jezelf uitdagen?

Tijdens uitdagingen verleg je je grenzen en dit kan zowel fysiek als mentaal. Je haalt jezelf namelijk uit je comfortzone en daardoor blijf je je ontwikkelen. Het is natuurlijk superfijn om in je coconnetje te leven, maar misschien merk je wel dat je vast komt te zitten en je wereld als het ware kleiner wordt. Vooral nu je thuiszit, kan dit een uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Durf jezelf daarom uit te blijven dagen. Soms kunnen dat al hele kleine dingen zijn. Denk maar eens aan meditatie, heb je het al eens geprobeerd, of heb je al een afkeer van het woord? Ooit al eens een brood gebakken, of een ander recept gemaakt? Natuurlijk kun je ook fysiek aan de slag, zowel binnen als buiten.

cat comfort
Comfortabel kattenleven

Fysieke uitdagingen

De grootste fysieke uitdaging is voor veel mensen afvallen en op gewicht blijven. Dat heeft discipline nodig en realistische doelstellingen. Er zijn ook andere manieren om jezelf fysiek uit te dagen. Zelf ben ik bezig met leren van de hoofdstand, een variant op de handstand. En wat denk je van de crow-pose, waarbij je op je armen leunt? Check maar eens hoe lenig je wel/niet bent. Kun je met je handen bij de grond als je voorover buigt? Ik daag je uit om dit wel te gaan kunnen!

Er zijn veel manieren om jezelf fysiek uit te dagen. ervaar het gevoel dat je krijgt als iets nieuws je lukt. Merk je dat je zelfvertrouwen ook groeit? Voel je de blijdschap en vrolijkheid?

Tandemsprong – Foto Fanny

Skydiven is voor velen een echte uitdaging. Dat merk ik als cameravrouw bij de tandems. Op de grond hoor je al dat ze het spannend vinden, maar sommigen kletsen er nog aardig op los. Eenmaal in het vliegtuig worden ze stiller en stiller. Soms knijpen ze in je hand of zie je de vergrootte pupillen, de ademhaling is wat hoog en onrustig. In de vrije val is het genieten voor de meesten en na de landing volgt de ontlading. Soms een traan van vreugde, maar de blijdschap overheerst. Zij hebben hun angst overwonnen, zijn de uitdaging aangegaan en uit hun comfortzone gestapt.

Mentale uitdagingen

Iedereen heeft wel iets waar hij/zij niet goed in is, bijvoorbeeld het bijhouden van de administratie, het maken van sudoku’s, tijd nemen voor jezelf en naar jezelf luisteren. Als je daar niet aan werkt, word je er nooit goed in. Durf in jezelf te investeren, tijd vrij te maken voor hetgeen wat je onder de knie wil krijgen. Hierbij stap je uit je comfortzone, omdat je het onbekende gaat opzoeken.

Start aan een cursus, ga iets creatiefs doen en zit je echt in de knoop, heb dan het lef om hulp te zoeken, daar mag je echt trots op zijn. Ook op je werk zul je situaties tegenkomen waarbij je uit je comfortzone moet komen, bijvoorbeeld bij het aangaan van een gesprek, waarbij je een andere mening hebt dan die van je gesprekspartners.

Maar het lukt me niet?

Wees niet getreurd, sommige dingen duren nu eenmaal langer. Het kan te maken hebben met je gestel bij fysieke uitdagingen. Deel je ervaringen ook met anderen, of daag elkaar uit. Luister naar je lichaam en mind en ga op onderzoek uit wat je dan wel kunt doen om daarna je uitdaging te behalen.

Wat zijn jouw uitdagingen? Schrijf ze eens op en ontdek wat je nu je veel thuis bent wil gaan doen en misschien al kunt gaan doen. Vertrouw op jezelf, geniet van het moment dat je uit je comfortzone bent en wees trots op jezelf!

Enkele voorbeelden zijn terug te vinden op mijn blog, zoals het ijsbad wat ik vorig jaar heb beleefd. Daar ben ik nog steeds enorm blij mee dat ik dat heb gedaan en ik kan ook echt weer naar zo’n moment verlangen om juist fysiek uit mijn comfortzone te stappen, voor mij is het mentale deel een groter spel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.