Strak, strakker, strakst… Freefly suits

De terminologie knalt je om de oren, voor buitenstaanders is het bijna Chinees. We spreken vaak in een geheimtaal, zonder dat we het beseffen.

In deze post leg ik het een en ander uit over FreeFly jumpsuits, geschikt voor een skydive. Jumpsuits die je in de bij Zara of Vero Moda kunt shoppen overleven een vrije val denk ik niet – maar dat kunnen we altijd proberen!

In basis zijn er twee soorten pakken: Formatie pakken (FS of RW pak) en Freefly pakken(FF). Het verschil in deze twee is enorm, het is bijna niet mogelijk om met een FS pak te freeflyen. Want bij freefly lig je op alle kanten van je lichaam.. behalve op je buik 😉

Freefly suit

Een FF pak is een strakke overall. Deze moet goed aangesloten zitten, omdat je met veel hogere snelheden vliegt. De manchetten rondom je pols kunnen van velcro ( klittenband) zijn, maar vaak wordt ook spandex (Elasthaan) gebruikt, een stretch materiaal. Voordeel van velcro is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen. Nadeel is dat Velcro op raakt en dan heb je wapperende delen. Spandex of een ander stretch materiaal blijft mooi van vorm.

tracking exitDe stof die gebruikt wordt is polycotton, dit materiaal is vast qua vorm, stevig en ademend. De delen bij de knieën en billen worden meestal uitgevoerd in Cordura 300 ( of een andere gradatie). Cordura is een bizar robuuste stof.

Om de voet kan nog een voetband om de broekspijpen op zijn plaats te houden. Meestal kun je kiezen uit een hoge of lage kraag en diverse features. Een pak kun je ook uit laten voeren met grips, maar wordt bij de strakkere pakken bijna niet meer ingezet.

Het is mogelijk je pak uit te voeren met een hoge kraag, windstopper rits en andere features.

Waar kan ik freefly suit kopen?

Er zijn veel merken met
allerlei prijzen. Hieronder een overzicht, veel sites hebben een kleurprogramma, leuk voor de regenachtige dagen!

Wil je een freefly pak? Laat je informeren over de mogelijkheden bij een van de dealers en vraag anderen naar hun ervaringen. De levertijden per fabrikant verschillen enorm. De pakken zijn afgelopen periode veel strakker geworden, laat je dus goed meten!

Volgende post gaat over… FS suits!

 

Fanny

 

ps. heb je aanvullingen? Stuur me een berichtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.