met je rig op reis

Op reis met je skydive rig / parachute

Nu het zomer is ben je wellicht op reis met je parachute naar allerlei mooie plaatsen om gave sprongen te maken. Ga je met de auto op reis, dan kun je zoveel meeslepen als je zelf wilt. De how to’s die wij hebben geleerd:

Berg je set veilig op in een tas als je op reis gaat. Hierdoor heb je minder kans dat er beschadigingen op de set komen of dat het/de kussentje(s) of hendel uit je set losraken met alle gevolgen van dien. Zelf nemen wij de sets meestal in een grote duffelbag of gearbag mee. Hierdoor kun je ook je pak en helm meestal wel in je tas kwijt.

Het belangrijkste: je papieren

Check of je al je papieren bij je hebt en neem deze altijd in je handbagage mee:

  • logboek (of digitaal)
  • verzekeringskaart / lidmaatschapspas (voor velen van ons de KNVvL pas, met handtekening), evt FAI licentie.
  • parachutespringbewijs, krijg je na je opleiding
  • brevetkaarten
  • logkaart van je gear

Maak overal een foto van. Dan heb je altijd nog bewijs achter de hand. Check ook of je nog aanvullende verklaringen nodig hebt om verzekerd te kunnen springen in het buitenland. Dit is bijvoorbeeld voor Oekraïne het geval.

Wat ik zelf altijd meeneem zijn elastiekjes en een reserveloopje. Mocht je reserve materiaal hebben van je gear, dan zou ik dat ook overwegen mee te nemen, zoals een afwerpkussentje.

Check goed in het land waar je gaat springen of je met je materiaal omhoog mag. Sommige landen zijn strikter qua ouderdom van koepels of strenger of een set freeflyproof is.

Ga je vliegen met je materiaal?

Check bij de airline of je je gear in de handbagage mag meenemen of deze beter kunt inchecken. Een vriendin van mij is op deze manier al voor een nare verrassing komen te staan, maar niet alle airlines zijn altijd rechtlijnig.

Bij Transavia heb ik mijn rig altijd ingechecked, deze zat in mijn ruimbagage. De röntgenkaart leg ik altijd bovenop. Of je nu je hendels moet tie-rappen zijn de meningen over verdeeld. Je zou maar vergeten je tie-rap weg te halen als je gaat springen en het triggert de doaniers vaak wel om het juist door te knippen en lekker aan die hendel te sjorren en de pop-top van de reserve in hun gezicht te krijgen…

Verpak je rig altijd goed, je weet nooit wat er in de tas naast je zit. Een vuilniszak kan wonderen doen als je een zachtere tas gebruikt, zodat je gear droog blijft.

Check ook, als je buiten de EU gaat vliegen dat je eventueel ook je aankoopbewijs meenemeemt. Hierdoor kun je verklaren dat je netjes hebt betaald voor je gear. Dat is ook aan te raden bij camera’s en laptops.

Neem je je set mee als handbagage, check dan of je er geen hookknife aan hebt hangen, dat vinden ze niet zo tof. Check ook je gearbag of daar geen verdwaalde verboden items in zijn blijven liggen.

Repack

Je zou de eerste niet zijn die zijn repack vergeet en dan op locatie ontdekt dat je er niet mee mag springen. Ik heb mijn repack in mijn agenda staan met een pop-up een maand daarvoor. Werkt!

Heb jij tips als je met je rig op reis gaat? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.