Het leven van een cameraspringer

Onlangs heb ik mijn eerste trainingsweekend gehad waarbij ik 24 camerasprongen heb gemaakt. Heerlijk, wat een manier om een vak te leren. Want dat is cameraspringen wel. Je denkt: lekker makkelijk: camera op je helm en gaan. Klopt.

Dan begint het stoeien: het vinden van het gat waar jij lucht hebt om boven de formatie uit te komen en alles in beeld te krijgen. De lange exits ook goed vast te leggen (bijvoorbeeld de 1, gaat volgend jaar wel uit de draw). Er zijn verschillende manieren om te exitten: tegelijk mee, of peelen: het naspringen. Peelen is goed om te beheersen als je de count mist, omdat je teammaatjes erg snel zijn met de climb-out. Een paar lessons learned bij mijn eerste trainingsweekend als videowoman.

Prepare!

Zorg dat je materialen op orde zijn: camera’s in orde, lenzen schoon, batterijen opgeladen, SD kaarten leeg, alle kabels bij. Ik heb een koffer met alle camera’s en een scala aan kabels bij me, afgetopt met USB’s, SD-cards en readers. En reserve lenzen. Zonder die ga ik namelijk niks zien!

Een rol tape, reservegoggles, extra audible, handschoenen, colletje en elastiekjes om die haren in weg te werken: allemaal handig om in te pakken.

Ik vond het heel fijn om in de ochtend alles klaar te zettend en te testen. Tegenwoordig neem ik de laptop ook mee, ik weet dat deze altijd werkt om filmpjes op af te spelen. Voordeel is dat je alles kunt nummeren zodat je gemakkelijk video’s terug kunt vinden.

Wij werken met een online opslag, het is goed om een systeem te bedenken waarin alles goed wordt opgeslagen en een back-up te draaien. Spreek dit ook af met je teammaatjes, wat zij ook willen.

Back-up camera

Twee camera’s, is dat nodig? Ik zeg voluit JA! Het blijft elektronica dus het kan stuk. En vooral op de momenten dat je het niet kunt gebruiken. Mijn CX115 ga ik dit jaar uitfaseren en vervangen door de Sony FDR 3000 met hypeye. Daarnaast heb ik nog de GoPro 3+ welke ik wil vervangen door een back-up camera, de Hero Session ( dat kleine blokje). En om het geheel af te maken zet ik de Sony A5100 er ook regelmatig bij om de mooiste foto’s te maken. Want video is leuk, maar boven de eettafel hangt toch een foto van een sprong!

Zet alles klaar, check of het vastzit en claim jezelf een tafel/ hoekje waar je laders liggen om alles gelijk op in te pluggen.

Standards

Leer jezelf een standaard manier van klaarmaken aan. Lees het weerbericht, fix je laagjes, handschoenen etc.. Maak je klaar op het moment dat het team dit ook doet, je bent onderdeel van het team. In het vliegtuig heb ik mijn eigen rituelen: checks, ademhaling en smile. Het geeft jouw teammaatjes ook rust als jij rust uitstraalt. En je stapt vaak als laatste in. Ben je klein, of vind je het nogal wat gedoe om in het vliegtuig te klimmen zonder kratje? laat het de Tail of iemand anders doen.

Climb-out

Laat ik eerlijk zijn. Ik sta snel buiten, maar moest hengelen om mijn hand op de staartaanhechting te krijgen. Na het pootje over, ik sta met mijn linkerbeen op het stepje, maar stap uit met rechts (logisch), wil ik mijn rechterhand bij de staart hebben voor extra grip en om zover mogelijk van de formatie af te zijn. Hiermee kan ik mijn eigen lucht pakken en me langs de kist af laten glijden. En die hand naar staart beweging vond ik best spannend, want ik had het gevoel dat ik minder stabiel stond. Echter was iedere keer weer de bevestiging dat het maar zo’n klein stukje was en mijn hand er vanzelf tegenaan gleed. Het vliegtuig waar ik normaal uit spring heeft geen step, dus daar kom ik niet zover. Maar goed, it works!

Vrijeval

Je maakt de sprongen met het team, weet wat ze gaan doen qua figuren en krijg alle grips in beeld. Dit blijf je ontwikkelen en verbeteren. Voor mij was het al een leuke uitdaging consistentie in de beelden te krijgen. Nu op zoek naar de beste hoeken om te laten zien dat de grips liggen. Kies ook een goede hoek uit ten opzichte van de zon, zodat je niet te veel blijft draaien tijdens de vrije val.

Open op het moment dat de FS’ers weggaan in tracking. Het voorkomt een hoop narigheid als jij opent op het moment dat zij weggaan, je creëert namelijk verticale separatie en zij zorgen voor de horizontale separatie, mooie deal toch. Kun je daarna nog genieten van het uitzicht onder je canopy.

 

Who lands first?

Ik vlieg een relatief kleine koepel, die ook nog behoorlijk fel is. Daarom moet ik mij een beetje een weg vinden tussen de FS’ers door. Bespreek van tevoren hoe en wat, zodat ook zij weten wat er in de lucht hangt. Ik kon prima als 2e landen tijdens de trainingen, wat mij ook de rust gaf om de beelden snel te kopiëren en te vouwen.

Ja, ik vind het videowerk leuk en hoop mij nog verder te ontwikkelen. Wellicht zit er ooit nog een WK in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.