Chaotic Motion ©Fanny Hopmans

Een FS suit kiezen

De FS suits hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Van de wijde fladderakken waarmee in de jaren 70-80 werd gesprongen tot de volledige custom suits van nu. Waar moet je nu op letten bij aanschaf van een FS pak?

Stofkeuze voor de FS suit

Er zijn diverse stoffen nodig om een pak te maken. Waar vroeger een pak uit een soort stof bestond, zijn er nu meerdere stoffen om een pak te maken. Dat heeft te maken met de valsnelheid, drag en reactie op de beweging. 

Hieronder leg ik per lichaamsdeel uit wat mogelijkheden zijn, dit is natuurlijk per fabrikant verschillend. Win advies in voordat je een pak gaat bestellen, zodat je voor jou de beste keuze maakt. Je kunt namelijk wel denken dat je een pro-suit nodig hebt, maar misschien is dit niet de beste keuze voor jouw lichaamsbouw of skydive ervaring. 

Romp

Voor het grootste oppervlak van je lichaam zijn er eigenlijk 3 mogelijkheden:

  • Snelle stof, voor de langzame en lichte skydivers. Hierdoor kunnen zij wat sneller vallen. Dit is een gladde stof
  • Normale stof, voor de gemiddelde skydiver met een normale valsnelheid. De cut is normaal, niet wijd en niet superstrak. 
  • Langzame stof voor mensen die snel vallen / zwaarder zijn dan gemiddeld. Hierdoor kun je iets langzamer vallen. Deze stof heeft wat meer grip op de lucht. 

Booties

Over de booties is veel te doen. Waar er vroeger geen booties aan de pakken zaten en we de afgelopen jaren giga-varianten zijn gemaakt. De laatste periode zie je weer kleinere, maar zeer krachtige booties. Dit heeft te maken met het materiaal dat gebruikt is. 

Hoe moeten de booties zitten?

Als eerste de pasvorm, je wil namelijk een bepaalde mate van spanning op de bootie hebben, dit om voldoende input te kunnen leveren. Als je in mantis of box-houding ligt moet je speling hebben om je voet te kunnen strekken om meer spanning op het pak te kunnen krijgen. Kun je dat niet, is het pak te kort en kun je geen volledige input geven. Ervaar je geen druk, dan is het pak te lang. ( filmpje maken/foto invoegen)

Airvents

Er zijn veel fabrikanten die airvents in de booties hebben. Hierdoor zou je meer kracht hebben tijdens draaien en tracking. Ben je lang ( en lichter), dan kan ik je aanraden deze optie niet te nemen. Je moet namelijk best veel energie gebruiken om goed te liggen. Ikzelf lig om deze reden wat meer op mijn knieën in plaats van vlak. Mijn bovenlijf wordt wat gelift en ik moet veel moeite doen om vlakker te liggen. De booties zijn ook behoorlijk agressief, ik beveel een beginnend springer dergelijke booties niet aan. 

Booties met een stiknaad ( of twee). 

Bevsuits (USA) heeft ooit een FS-suit ontwikkeld met een dubbele stiknaad over de booties. Hierdoor heb je een recht vlak waar de lucht tegenaan kan duwen. Dit geeft veel power in de benen en veel controle. Andere fabrikanten hebben ook dergelijke constructies, het geeft een zeer stabiel vlak aan de benen. Je hebt hier veel varianten in qua grootte van de stiknaden, afhankelijk van het type pak. 

Booties zonder “extra’s”

Onder andere Tony suits en Sonic hebben pakken zonder stiknaden of airvents. Deze zijn ook voorzien van een materiaal waardoor je als een mes door de wind snijdt. De booties zijn behoorlijk agressief omdat je een groot vlak kunt maken met je benen. Hierdoor gebruik je ook een iets andere vliegtechniek. Je werkt namelijk ook met de binnenkant van je benen, waarmee je lucht pakt of snijdt. Hierdoor kun je een gigantisch vlak creëren en snelle moves maken. Het pak is dynamischer. 

Booties zijn niet gemaakt om op te lopen, daarom zie je veel ervaren mensen de booties pas aandoen net voor ze het vliegtuig instappen. Je kunt shoe-goe / bisonkit achtig iets onder de zolen doen om deze te beschermen of er een extra zool onder laten zetten. En als je geland bent: doe je booties dan gelijk uit om ze goed te houden. 

Grote grips is goed?

Alles heeft weerstand in de vrije val, ook de grips, daarom moet je kijken welke grips je nodig hebt. Wil je dubbele grips op de armen? Kun je kiezen voor kleinere grips? Kijk wat je nodig hebt. 

De binnenbeengrips zijn absoluut een must, dit met het oppakken van bepaalde figuren. 

De armen. 

Op de armen kun je ook een strakkere of wijdere stof kiezen. Dit is op basis van de gegevens die je doorgeeft. Ben je een snelle vallen, kies voor losse stof om de armen. Je kunt ook losse sleeves erbij bestellen. Mocht je heel veel wisselen van plaats in een grotere formatie, dan kun je deze gemakkelijk omdoen. 

Hoe kom ik aan een goede FS-suit?

Praat met springers die een FS-suit hebben waarom zij dit pak hebben, vraag advies bij ervaren springers, bekijk websites van fabrikanten en bedenk wat je uit wil geven aan een pak. Maar houd ook je ogen open, er is genoeg in omloop van teams of mensen die een ander pak kopen. 

Nut van een goed pak

Het vliegen in een goed pak geeft je veel meer vermogen tijdens het vliegen. Een pak kan goed passen, maar niet goed vliegen. Hierdoor kan het zijn dat je een pak hebt wat te veel power heeft, dat is bijvoorbeeld bij de mega-XL bootie pakken het geval. Hierdoor is je houding ook minder goed. Maar ook een pak met te weinig power dat gebouwd is met te licht materiaal geeft je te weinig vermogen om krachtig te stoppen. En dan maak je de stops op je teammaatjes. En natuurlijk.. de skills komen niet in je suit, maar je suit helpt je wel goede skills te ontwikkelen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.