Vixx - Chaotic Motion

Chaotic Motion.. chaos in vrije val?

Dit artikel is eerder verschenen in de SportParachutist in 2019. Omdat we het belangrijk vinden dat het gedachtegoed achter het team gaat leven, is een herpublicatie op mijn eigen blog een logische stap 🙂

Inmiddels op weg naar het 3e trainingsweekend om ons voor te bereiden op de eerste wedstrijd van het seizoen, de Tomscat. Chaotic Motion is het FS4 AAA team met Danny, Manuel, Sofia , Rick en Fanny.

Nadat het besluit is gevallen om in deze samenstelling verder te gaan, hebben we ook het FS2020+ project afgesloten na de ISR GP, om zelf verder te gaan met het gedachtegoed. We willen het FS niveau in Nederland ook naar een hoger niveau krijgen, waardoor we internationaal ook meer te zeggen hebben. Scores zoals Hayabusa zijn natuurlijk om van te dromen, ook vanwege de middelen die we hebben. We werken dit jaar met een strak budget wat ervoor heeft gezorgd dat we de trainingsdagen en tunneltrainingen tactisch in proberen te delen. Kritisch kijken naar de eigen verbeterpunten en daaraan werken. Ook de ruimte geven aan elkaar om daar voor het hele team de verbeterslagen in te halen. 

Foto: Fanny Hopmans

En vanwege het strakke budget hebben we meer aandacht voor alles wat we op de grond kunnen doen: de sprongen evalueren, doorlopen, memoriseren en nog een keer lopen. Exits van andere teams bekijken en vertalen naar hoe we het zelf moeten doen. Veel zelf leren, kijken en daarna ook doen. We moeten onszelf ook op scherp zetten, wat heb je gevoeld tijdens de exit, wat deed ik zelf, wat deden de anderen? Hierdoor zijn we zelf erg actief met het evalueren van de sprongen.  Tijdens de trainingen serieuze business, maar hierdoor ervaren we allemaal een prettige sfeer waarbij veel mogelijkheid is tot feedback. En het gevolg… als we die exit dan hebben, dan leeft dat gevoel van “ we nailed it” nog meer! 

Kleine stapjes

We werken in kleine stapjes, waardoor er tijd is voor details, maar de grote lijn in de gaten gehouden wordt. Nadruk op blocks die niet lekker lopen, zodat we een goede basis leggen, waarbij we alles een oké of goed willen geven. Vanuit deze keuringen maken we weer sprongen voor een volgende training. 

Ook zijn we aan het onderzoeken hoe we ons mentaal verder kunnen sterken. Dus plaatjes zien van de formatie. We ervaren dat dit groeit bij ons allemaal tot een sterke basis, waardoor je in de formatie snel kunt anticiperen, maar je ook merkt als een figuur niet goed opgebouwd wordt. 

Coaching

Nemen wij dan nooit coaching? Natuurlijk nemen wij ook coaching! Dit seizoen vliegen wij met Sven Ibens, Dennis Praet en Marco Arrigo, maar vanwege ons budget kiezen wij ervoor om niet te vaak met een coach te trainen. Wij vinden het belangrijk dat we tijdens onze trainingen met een concrete leervraag komen en staan daarbij open voor alles wat de coach ons vraagt te proberen.

Dit is ook wat wij in onze coaching willen doen, soort van “teach what you preach”. Wij coachen in verschillende disciplines, zowel 1-op-1 en teamcoaching door het hele seizoen en tijdens onze tunnelcamps. Coaching is voor ons meer dan blocks verbeteren, het is ook vragen stellen: wat heb ik gevoeld, wat deed ik zelf en wat deden anderen?

Camera

Jaren een ondergeschoven onderdeel van het FS’en. Maar vanwege de fun met het tandemvideo’en en het feit dat ik toch deel van een team wilde zijn, maar er niet in wilde liggen ben ik videovrouw van team Red geweest en nu van Chaotic Motion. Het was een seizoen van learn by doing en nu verder verbeteren. Tijdens slecht weer video’s van andere teams kijken, informatie zoeken en figuren uitwerken. En het voordeel.. ik zie nu al veel tijdens de sprong, waardoor ik ook aanvullingen kan geven tijdens de evaluatie van de sprong. Maar deze kennis die ik opdoe neem ik natuurlijk ook mee tijdens de trainingen van mijn eigen (indoor) team! 

Chaotic Motion is er ook voor jou! 

Wil je eens ideeën uitwisselen om tot een trainingsprogramma te komen voor je team of coaching indoor of outdoor van een van ons? We zijn te bereiken via chaoticmotionfs4@gmail.com , FB of op een van de DZ’s / windtunnels! 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.