Chaoticmotion - Foto: Fanny Hopmans

Chaotic Motion: camera werk op high level

Chaoticmotion - Foto: Fanny Hopmans
Chaoticmotion – Foto: Fanny Hopmans

Hoe krijg je je camera werk voor je team op hoog niveau? Door te doen, maar ook door te analyseren. Juist op slecht weer trainingsdagen heb je van dat soort momenten. Waar je aan kunt denken om je camerawerk voor FS4 ( en andere disciplines te verbeteren ) leg ik je hieronder uit.

Kijk bij andere teams

Andere teams hebben ook een camera springer. Vaak kun je deze beelden online bekijken. Ga eens op onderzoek en bekijk beelden van topteams, zoals Hayabusa, Airspeed, NFTO etc.. Hier kun je kijken wanneer de cameravlieger exit, waar hij is ten opzichte van de springers. Ligt hij lager dan de tail, wanneer “popt” hij op, of wordt er gepeeld, dat wil zeggen dat je afspringt op het moment dat de formatie er al bijna uit is. Dit kan handig zijn bij de ronde figuren. Wat doe je als je te laat bent, omdat je de count hebt gemist? Kijk ook of je zulke beelden kunt vinden. Hierdoor kun je je voorbereiden op allerlei plaatsen ten opzichte van de formatie.

Kijk waar de grips vallen. Welke grips moet je in beeld hebben om camera busts te voorkomen, met andere woorden: wat is jouw angle ten opzichte van de grips. Ook moet je natuurlijk proberen alles zo recht mogelijk van boven te filmen. Wen aan het feit dat je altijd in de burble ligt en dat je scherp blijft om er niet in te vallen. Je hebt altijd je benen klaar om niet in de burble te vallen, maar er doorheen te vliegen.

Evalueer je eigen beelden

Je hebt je eigen beeldmateriaal. Schroom niet om je teammaatjes feedback te vragen, waar missen zij bepaalde hoeken waardoor ze kunnen zien wat er gebeurd. Je kunt zelfs de judges vragen om feedback van je beeldmateriaal. Of ga in gesprek met een cameraspringer die al langer meedraait dan jou en wiens beelden jij goed vindt.

Check je gear

Slecht weer is natuurlijk ook een mooi moment om je materiaal te controleren en schoon te maken. Staan de instellingen van je camera optimaal. Is je lens schoon? Kun je de SD kaarten leegmaken? Maar ook je pieper controleren, goggle schoonmaken of de lining van je helm in een sopje leggen. Het kan allemaal. Check of de schroeven vast zitten en of de bewegende delen ook hun werk doen. Het is zo simpel, maar kan zoveel ellende voorkomen. Je kunt ook gelijk verbeteringen doorvoeren aan je helm, mocht je hoekjes hebben waar een lijn of riser achter kan blijven hangen, of een kabeltje weg willen werken: check het, maak een plannetje en voer het uit!

Ook je kleding kun je controleren, zijn je booties nog in orde, alle lusjes nog even lang, haakjes aanwezig enzo? Je zult het maar meemaken dat je een wing niet vast kunt clippen…. dat wordt lekker tegensturen 😉

En natuurlijk kun je ook voor jezelf goed zorgen… slaap, eten en drinken, mindset… keep it going!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.