Loopjesverhalen

Je loopje, een stukje draad waarmee alles dicht zit, van je rig. De sluitloop zorgt ervoor dat je container gesloten blijft tot het moment dat de pilot de pin eruit trekt. En die pilot gooi jij in de wind. Klopt toch?

Echter zijn er veel gevallen bekend waarbij er niet goed voor het loopje gezorgd werd. Gevolgen?

1.Open container in het vliegtuig.

Is je loop te lang, of zit je lekker te schuren tegen je mede skydiver of de wand van het vliegtuig, dan kun je de pin uit je loop duwen. Vaak hangt dit samen met een te lange loop. In de manual van je rig staat beschreven hoe lang je loop zou moeten zijn. Check het, inkorten en safe jumps.

2. Open container in vrije val.

Vaak ook een gevolg van een te lange loop. Inkorten die handel. Als je van koepel hebt gewisseld, dan wissel je ook van loop. Vaak start het openen van de container tijdens de climb-out of na een knuffel in de vrije val van een van je mede-skydivers. Helaas een keer meegemaakt. Duidelijk maken dat container open is en daarna wegwezen. Jammer, maar helaas van de sprong.

3.#!%&! op de grond.

Ook meegemaakt. Pang! Een doffe pang was duidelijk te horen. En iemand die vloekte. En een centrumleider die met HELE grote ogen keek. Juist. Loop gebroken. Een no-go. Wil jij jouw leven en dat van anderen in gevaar brengen? Ga dan lekker met een loop springen die aan vervanging toe is.

Maak het jezelf makkelijk: Als je set terug komt van de repack check je of alles goed is, dus ook je loop. Na iedere sprong pack je de chute, zie je de loop. Rafelt deze? Vervang ‘m gelijk. Ook al laat je packen, jij bent verantwoordelijk voor jouw materiaal.

Check het filmpje van Hibaldstow voor een voorbeeld.
[vimeo 175379610 w=640 h=360]

Skydive Hibaldstow Monthly Safety Tip: Closing Loop! from Swallow Group on Vimeo.

Meestal krijg je een loop bij je repack of kun je er voor weinig 1 kopen. Zelf heb ik een reserve loop in m’n logboek zitten.

Tip! Trek je vouwtouwtje langzaam en rustig uit de loop, dan gaat deze ook langer mee. Want warmte en slijtage enzo.

Links naar de manuals van een aantal fabrikanten:

  • Vector
  • Javelin heeft ook een filmpje gemaakt.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nJdi9D3FNdo&w=560&h=315]

En over de routing van de bridle, RTF manual of vraag je dealer of rigger!

Info van SkydiveMag en eigen ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *